Rädsla är det största problemet som vi har i vår avel och det är hög nedärvning procent.
Vi delar gärna upp rädslan i två delar Social och Miljö rädsla men i grunden så är det samma sak.
Varför vi ser olika rädslor beror på minnesbilder

Rädslor ärvs

varför vi ser olika rädslor beror på minnesbilder Om vi ser på det vi kallar fö

Varför vi ser olika rädslor beror på minnesbilder
Om vi ser på det vi kallar för Social rädsla som innefattar Hot-Obalans -Misslyckande- Frustrering så i botten finns en medfödd rädsla. Den medfödda rädslan kan förvärra reaktionerna, därför så kan man redan i valplådan se att valpar blir berörda av tikens reaktioner.
Man ska vara mycket uppmärskam på när man ska köpa valp på hur tikens beter sig, en rädd tik är en dålig start för valpen.
Om det finns förutsättningar för rädsla hos moder och fader bör man inte använda dessa i avel

r Social rädsla som innefattar Hot Obalans Misslyckande Frustrering så i botten finns en medfödd rädsla vilket

kan förvärra reaktionerna därför så kan man redan i valplådan se att valpar blir berörda av tikens reaktioner vilket man skal vara uppmärksam på alltså en rädd tik är en dålig start för valpen

Miljö rädsla

Miljö rädsla delar man upp i Smärta-Överraskning – Oljud
I botten på de rädslorna ligger en förvärvad rädsla man ser ofta att denna rädsla även är medfödd
Därför är det av största vikt att alla hundar blir mentaltestade för att se kull sammansättningen och även individens rädslor.
Tänk på att kullsamman sättningen
I den vilda naturen är rädslor en styrka för överlevnad men inte på våra hundar där ställer rädslor bara till med problem och lidande för djuret

Uppfödare som medvetet avlar på rädslor borde anmälas för djurplågeri.
Rädslan utlöser väldigt ofta aggressivitet som hundens nerver inte kan styra om det då det finns försvarslust så kan denna hund bli svår hanterlig i samhället

Därför ni som skall köpa en valp kontrollera alltid föräldrarnas status när det gäller RÄDSLOR

//Reino  Oskarsson

Har ni frågor om rädslor får ni gärna ställa de i kommentarerna nedan.

3 Thoughts to “Rädslor”

 1. Sofie Kreku

  Tack för intressant text!

  Min hund har rädslor, men jag förstår inte riktigt begreppet social rädsla som du beskriver? Min hund går ofta fram till personen för att sniffa, och vissa personer bestämmer hon sig för att skälla ut efter sniffet. Jag tolkar det som rädsla, även om hon uppfattas som aggressiv. Jag låter henne slippa hälsa, men ibland räcker det med att någon kommer för nära, för snabbt eller försöker prata med mig.

  Går det att komma till rätta med denna typ av beteende? Hon har inga problem med ljud och vill gärna undersöka och gå fram till sånt som skrämmer henne.

  Håller f ö verkligen med om att avel på rädda individer är rent djurplågeri. Jag ser ju hur min hund har det i samhället.

  1. Reino

   Hej Sofie
   Din fråga är inte lätt när jag inte har sett hunden men på din beskrivning av din hund så kan jag misstänka att hunden är rädd för människor. Du skriver att hunden nosar detta är inget kontakttagande utan en undersökning. Detta kan då bero på vad människan lämnar för signaler, fel signaler= hunden blir rädd och startar en aggressivitet som utlöser ett försvarsbeteende men i botten är det rädslan som ställer till problemet. Undvik att låta hunden göra undersökningar och på det viset kan du sänka rädslan. Dessa problem är inga problem och ibland behöver man ha professionell hjälp.
   Med vänlig hälsning
   Reino Oskarsson

 2. Barbro Dunderfelt

  Egna rädslor kan människan också överföra till hunden. Hundhållning där inte hunden behandlas som hund utan som litet barn. Min äldre hund är inte rädd men hon kontrollerar ibland hur jag reagerar med en snabb blick som säkert ingen annan ens märker. Gjort en bra MH-test och mentaltest. Dessutom tävlat IGP3.

Comments are closed.